Vad gör fotboll så populärt?

Fotboll spelas i hela världen. Men vad är det då som gör sporten så pass populär?

Fotbollens historia

Fotbollen har en lång historia bakom sig. I svunna tider spelades fotboll med bollar sydda av exempelvis grisskinn. Det kan tyckas barbariskt idag, men faktum är att det inte var innan industrialismens intåg som fotbollar på stor skala tillverkades i läder. Numera görs fotbollar i regel av termoplastiskt polyuretan (TPU) som är syntetiskt. Man tar hänsyn till faktorer som bollens rundhet, vattenabsorptionsförmåga, lätthet, studsförmåga med flera. Bollar kan vara relativt dyra, en officiell matchboll kan kosta över tusenlappen.

Utbredning

Fotboll spelas världen över, från gatan i Tijuana, Mexico till en högteknologisk plan i Hong Kong. Fotboll spelas vanligen på gräs men kan spelas på asfalt och grus. Naturgräs är av naturliga skäl populärast eftersom att det inte gör ont att landa på det normalt sett. På grus och asfalt är skaderisken betydligt högre. Konstgräs har fått ett uppsving på senare år mycket tack vare att det är väldigt lättskött. Naturgräs kräver skydd från stekande sol och givetvis mängder med vatten. Just färskvatten är en bristvara i exempelvis Mellanöstern och där kan konstgräs därför vara att föredra.

Vem bekostar fotbollen?

För att bygga fotbollsplaner och arenor för allmänheten krävs ofta skattepengar. En trend är dock att låta stora bolag betala kostnaderna för nya arenor. Som tack får de ofta sitt bolagsnamn i arenatiteln, ett exempel i Sverige är Guldfågeln Arena i Kalmar.

Biljettintäkter från betalande åskådare ger också pengar till klubbarna, likaså tv-rättigheter.

Varför är sporten så populär?

  • Den är enkel att förstå sig på och kräver få förberedelser
  • Det är spännande
  • Det är roligt att utöva och man kan lätt se vem som är bra på fotboll
  • Det går att spela på sporten via olika spelföretag, duelz.info
  • Mediebevakningen är större än för vilken annan sport som helst