Fotbollsfans

Den här artikeln handlar om fotbollsfans i allmänhet, vad de är för några, vad de står för och vad deras syfte är.

Om fotbollsfans

Fotbollsfans är supportrar åt diverse fotbollslag. Det innebär att de hejar på och stöttar lagen i deras hjärtan. En sådan metafor innebär att de håller något kärt, och i detta fallet laget. Förr i tiden var spelarbyten mellan klubbarna färre, numera har begreppet urholkats lite eftersom det numera är standard att proffs spenderar några år i en klubb för att sedan byta till en annan. Det finns dock spelare som varit trogen sitt lag karriären ut såsom Paolo Maldini i AC Milan och Francesco Totti i AS Roma. Zlatan Ibrahimovic är något av en extrem världsstjärna i och med att han representerat hela sju stycken klubbar i Champions League, en merit han är ensam om.

Vad är fotbollsfans för typ av människor?

Fotbollsfans är som vilka människor som helst. Eftersom fotboll är världens största sport så finns det garanterat fans i alla åldrar och från alla samhällsklasser. Då det främst är män som spelar fotboll är föga förvånande majoriteten av alla fans män. Damfotbollen är dock på stark frammarsch i världen, inte minst i utvecklingsländer. I fattiga områden är fotboll ofta en väg att lyckas i livet, om man inte har de studiemässiga förutsättningarna som krävs för att tjäna bra.

Förr i tiden i Europa var fotboll en sport för arbetarklassen. Idag har fotboll en bredade publik och dess inflytande sprider sig långt utanför fotbollsplanen. Man kan köpa prylar med sitt favoritlag och det är både sponsrat av spelindustrin och det finns spelautomater vars tema är baserade på världens populäraste sport, https://nyspins.casino. Numera kostar en matchbiljett mer än en teater- eller konsertbiljett vilket gör att sporten lämpar sig bättre för medel- och överklass att titta på (åtminstone live). TV-rättigheterna har dock också skenat de senaste åren, speciellt i England.

Syftet

Syftet med fotbollsfans är att ge laget stöd i såväl med som motgångar. Att spela inför tomma läktare är ganska tråkigt (subjektivt talat) och tilldöms ofta som straff för klubbar som misskött sig enligt gällande regelverk med mera.