Fotbollens baksida

Som med allt annat handlar inte fotboll bara om glädje och laganda. Denna artikel berör några mindre smickrande sidor av fotbollen.

Huliganism

Huliganer är först och främst ute efter att mucka gräl och skapa fejder. De använder sporten som ett svepskäl för att få ägna sig åt våld. I extrema fall har folk till och med avlidit på grund av besinningslöst våld på läktarna. Det har även hänt att spelare blivit attackerade med raketer och smällare, samt fått utstå rasistiska tillmälen. Ett väldigt uppmärksammat fall i Sverige var en familjefar som på väg till en match blev attackerad med en glasflaska i huvudet. Mannen avled senare på sjukhus. Konsekvenser av huliganism har varit att matcher fått avbrytas, klubbar har fått betala böter och att lag fått spela inför tomma läktare. Huliganer förstör således inte bara för sig själva utan även för oskyldiga åskådare.

Matchfixning

Matchfixning är en konsekvens av att spelandet och satsandet på fotbollsodds gått alldeles för långt. Somliga lag har fått betalt under bordet för att “lägga sig” i matchen vilket innebär att de kanske spelat på halvfart eller inte räddat skott som de borde ha kapaciteten till att göra. Likaså kan även här allvarliga domar påverka klubbarna.

Korruption

De flesta har nog hört talas om Serie A-skandalen 2006 där Juventus blev relegerad från Serie A efter att det uppdagats att flera toppklubbar valt lojala linjemän och domare för att kunna påverka matchresultaten. UEFA och FIFA har också kritiserats för att inte ha följt regelverken. Inför vissa mästerskap i världen har det också kommit till kännedom att arbetare jobbat svart eller inte fått någon lön alls. På vissa orter har även lokalbefolkningen blivit bortkörda för att ge plats åt arenabyggen.

Skador

Skador är aldrig roliga att få eller att ha, men det är en del av många fotbollsspelares vardag. Vill man bli proffs kanske man får stå ut med att vara skadad stundtals.